Over ons

De mensen achter Pilot Radio

Tatjana Wehrmann

Tatjana Wehrmann

Ik ben geboren op 7 februari 1990 en opgegroeid in Weeze, een plaats in Duitsland vlakbij de Nederlandse grens. Mijn oma is een echte Nijmeegse, dus het is logisch dat ik tweetalig ben opgevoed.

Ik ben blind geboren. Licht, donker en kleuren kan ik met een oog nog wel zien. Door mijn blindheid kwam ik op speciaal onderwijs in Grave terecht. Deze school is de dichtsbijzijnde vanuit onze woonplaats. Mijn ouders twijfelden niet en ik ging dus in Nederland naar school. Handig zo’n tweetalige familie!

Al sinds ik het me kan herinneren ben ik gefascineerd door muziek. Zingen is mijn grootste passie. Ik zing al zolang ik kan denken. Op mijn achtste zong ik al in mijn beste fonetische Engels mee met de liedjes van Britney Spears. Gelukkig maak ik de (meeste) mensen daar blij mee en dat is ook wat ik het liefste doe. Optreden voor een leuk publiek.

Tegenwoordig zing ik in een klein gezellig A Capella koor. De uitdaging van het meerstemmig zingen vind ik super.

Het presenteren kreeg ik ook al vrij jong onder de knie. Op school vond ik het leuk om in de belangstelling te staan. Presentaties voor een groot publiek ging ik ook toen al niet uit de weg. Als er wat moest gebeuren, bijvoorbeeld een interview, werd ik vaak voor dat soort dingen benadert. Kortom, zingen en presenteren zijn onlosmakelijk met mij verbonden.

In 2017 maakte ik voor het eerst kennis met audiobewerking. Zo kreeg ik er een nieuwe hobby bij en draai ik mijn hand niet om voor ingewikkelde audiomontages. Ik mocht een aantal keer aanschuiven bij een audiomagazine wat vrienden van mij destijds maakten. Dat zorgde ervoor dat het maken van radio en podcasts nooit meer uit mijn dagelijks leven is verdwenen.

Eind 2017 ontmoette ik Sander. Al gauw ontdekten we dat we allebei dezelfde hobbys en passies delen. We konden veel van elkaar leren. Hij leerde mij de technische kant van het radiomaken en ik leerde hem wederom wat zangtechnieken. We vullen elkaar aan op alle vlakken.

Een goede samenwerking is ontstaan. Het resultaat hiervan is Pilot Radio. We presenteren graag samen, maar ook alleen. Deze afwisseling is wat ons uniek maakt.

Foto Tatjana Wehrmann
Sander Smale

Sander Smale

Ik ben geboren op 7 september 1999. Opgegroeid in het Twentse Markelo werd mijn interesse al snel getrokken door geluid. Dat kwam mede door mijn ouders die mijn box nadat ze er achter waren gekomen dat ik blind geboren ben vol hingen met allerlei muziek dingen die ik feilloos met
handen en voeten wist te bespelen. Later werd dat speelgoed verruild voor een keyboard en probeerde ik alles na te spelen wat ik hoorde.

Toen ik op vierjarige leeftijd de cd- en platencollectie van mijn ouders ontdekte was het hek helemaal van de dam en draaide ik veel muziek grijs. Mijn ouders hebben een brede smaak, dat heb ik dus in zekere zin van ze overgenomen.

Ook door de radio werd ik op jonge leeftijd gegrepen. Ik vond het heerlijk om in de nacht als ik niet kon slapen te zoeken naar de meest bijzondere dingen die daar te horen waren. Toen was ik al van mening dat de beste radio die word gemaakt je het gevoel geeft dat je er bij bent en dat je onderdeel van de uitzending uitmaakt. Al op achtjarige leeftijd had ik mijn eigen (fictieve) radiostation. Dat station was in het hele huis te ontvangen. Voor mij in die tijd een openbaring.

Later kreeg ik mijn eerste mengtafeltje waarmee ik via het internet kon uitzenden. Sinds 2011 maak ik dus al met heel veel plezier internetradio. Ik heb al voor diverse stations programma’s gemaakt en op andere manieren meegewerkt aan het in de lucht brengen en houden van mooie radio.

Door de radio ontmoette ik ook mijn vriendin Tatjana, met wie ik met heel veel plezier programma’s maak. Samen werken we ook aan de podcast “de witte stok”, een podcast die gaat over blindheid en waar je zowel letterlijk als figuurlijk tegenaan loopt.

In 2018 besloot ik met een aantal goede vrienden die ik in de afgelopen jaren had leren kennen een speciaal radioweekend te organiseren onder de naam “Pilot Radio”. Dit werd een overweldigend succes. Ook was het voor mij de drive om samen met Tatjana van Pilot Radio een volwaardig radiostation te maken. Ik hoop de komende tijd op Pilot Radio het radiolandschap te verrijken met leuke, bijzondere en inspirerende radio.

Foto Sander Smale

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Na het aanmelden ontvang je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.

Luister naar onze Podcast

Check de Pilotcast, en herbeluister onze laatste uitzendingen.

Lees ons blog

Extra afleveringen Pilotcast

Je kunt er niet om heen. De wereld is in de ban van het Coronavirus.   Natuurlijk houdt het Sander en tatjana van Pilot Radio ook bezig. Er zijn zoveel vragen die (nog) niet beantwoord kunnen worden. Er zijn zoveel angsten die je bekruipen.   Daarom hoor je...

read more

Dit is de Pilot Radio zondag!

En zo snel kan het gaan. De schrikkeldag is alweer voorbij en laat weer vier jaar op zich wachten. Wat gelukkig nog niet voorbij is, is het Schrikkelweekend. We hebben nog een prachtige dag met even zo prachtige programma‚Äôs.   Wat hoor je deze zondag?  ...

read more

Dit is de Pilot Radio zaterdag!

Zaterdag 29 februari. Een dag die zelden voorkomt. Schrikkeldag. Daarom wilden wij van Pilot Radio iets bijzonders doen. Eerst wilden we een dag vol bijzondere radio maken, maar dit groeide al snel uit tot een weekend. Sander en Tatjana hebben je gisteren al vermaakt...

read more